Mindfulness tre

Mindfulness kognitiv terapi

Bestill 90 minutts prøvesesjon i mindfulness i Lillestrøm eller på Skype. Bruk kontaktknappen over eller kontakt oss på 917 26 373. Ingen venteliste.

Mindfulness eller oppmerksomt nærvær brukes som en del av vår kognitive terapi. Teknikkene har vært brukt i flere hundre år i asiatiske kulturer og religioner. De ble for alvor oppdagen av amerikanske terapueter på 70 tallet. Du kan lese mer om opprinnelse og bakgrunn her

Mindfulness eller oppmerksomt nærvær

Mindfulness eller oppmerksomt nærvær handler om at du er til stede i øyeblikket, og lar ting være som de er uten å vurdere dem. Du kan være oppmerksom på lyder eller lukt i skogen, smaken av mat eller kaffe, og fokusere på dette. Men ofte blir vi distrahert av andre ting en det vi kjenner og sanser i øyeblikket, og det er helt OK. Poenget er da å registrere distraksjonstanker og distraksjonsfølelser uten å vurdere dem negativt. I thailansk kultur for eksempel finnes det f.eks. ikke noe begrep for negative eller positive følelser. Det finner bare begrepet følelser. I dette ligger det at man vurderer alle følelser verdinøytralt. Mens hos oss verdivurderer vi følelser som negative og positive. I det ligger det at noe følelser er gale og noen er riktige. Derfor går vi rund og prøver å få kontroll med dem. Og alle følelser, tanker eller symptomer vi sloss mot, vil øke i intensitet. Ved å prøve å få kontroll med dem, oppnår vi i stedet det motsatte. Kontrollbehovet blir derfor vår verste fiende.

I vår mindfulness kognitiv terapi er det viktig å premiere seg selv for å ha registrert hva du distraheres av ved å si at det er OK og at ingen tanker eller følelser er forbudt. Det som er forbudt tiltrekkes du av, mens det du aksepterer mister makten over deg. Du drar så oppmerksomheten tilbake til fokuspunktet, f.eks. smaken av middagen eller lydene i skogen. Du velger altså et fokuspunkt i forhold til hva du holder på med, og på den måten kan du integrere treningen i hverdagen uten at den trenger å forstyrre deg mye.

Generelt er mindfulness et godt redskap til å trene deg på å registrere de positive tingene rundt, og øke den positive sanseopplevelsen av hverdagen. Hvordan få en økt opplevelse av en tur med hunden, som du blir litt lei av fordi du gjør det hver dag?! Jo, ved å registrere andre ting rundt deg enn du har gjort tidligere. Da kan du får varierte opplevelser selv om du går den samme runden. Hvordan kan du unngå å bli lei av din partner? Jo, ved å legge merke til andre positive ting enn de du har irritert deg over. Så istedet for å bytte partner, kan du forandre opplevelsen av han eller henne ved å skifte fokuspunkt (det er selvsagt mer å si om komplekse samlivsproblemer). 

Mindfulness i depresjon og angstbehandling

Terapeutisk bruker jeg mindfulness som en del av depresjon og angstbehandling i kombinasjon med annen kognitiv terapi. Det bidrar til å øke effekten av terapien totalt. I tradisjonell atferdsterapi legger man vekt på positive aktiviteter i behandling av depresjon. Men i vår terapeutiske tilnærming ser vi at aktiviteten alene ofte ikke gir den positive effekten. Man kan gå en tur i skogen, hvor sola skinner og fuglene kvitrer og alikevel være i et mentalt "svart hull" hvor man ikke har sanseopptak på det som kan gi antidepressiv effekt. Det er ved å styre sanseopptaket mot naturopplevelsen, kroppsberøringen eller andre gode opplevelser at man produserer hormoner som dopamin(lykkedop), endorfin (energi) eller oksytocin(kosehormon). Med vår metodikk flytter du sanseopptaket fra det som produserer depresjon eller angst og til det som produserer de gode opplevelsene. 

Mindfulness i kombinasjon med annen kognitiv terapi

Mindfulness er imidlertid et av redskapene, og er ofte ikke tilstrekkelig til å behandle depresjon  Grunnen er at hjernens mentale overbevisningssystemer noen ganger har gravd seg så dypt ned nevrologisk at man trenger en mental krigføring til å endre måten man velger mellom positive og negative sanseopptak på. Dette gjelder spesielt tyngre depresjoner. Men kombinasjonen av mindfulness og annen kognitiv terapi er så lang vi kan se uslåelig og bidrar også til å forkorte behandlingsløpet. Vi kunne hatt lyst å lage en studie hvor man sammenlikner kognitiv terapi med og uten mindfulness, men ser at det blir etisk betenkelig fordi gruppa uten minfulness vil sannsynligvis få lenger terapiforløp og dermed betale mer enn de med mindfulness.

Hvorfor bruke meg som terapeut?        

Prøvesesjon i kognitiv terapi og mindfulnesstrening for deg med angst og depresjon

Kontakt oss for 90 minutts prøvebehandling med mindfulness. Trykk på kontaktknappen øverst eller ring 917 26 373. 


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge