En kognitiv atferdsterapeut har i følge forskning blant verdens beste terapiredskaper. Våre effektstudier av vår egen terapi bekrefter dette. Selv om offentlig psykoterapi kan være billigere, er det ofte lang ventetid og mindre effektivt enn kognitiv atferdsterapi, særlig på angst og depresjonlidelser. Det er omtrent ingen tilgang på kognitive atferdsterapeuter i det offentlige og man må da som regel ta til takke med mindre effektiv terapi. For eksempel kan mine klienter oppleve at en depresjon de har fått behandling for lang tid uten at det har hjulpet, forsvinner etter noen få uker i min terapi. En av grunnene til dette er at vi forandrer noe vi kaller "selvskjemaer". Dette er en del av overbevisningene om deg selv. Noen er overbeviste om at de er stygge (utsendemessig), uelskelige, hjelpeløse, maktesløse, inkompetente, sårbare, usympatiske. Dette er antagelser som blir til gjennom oppvekst og barndom.

Jeg avdekker at depressive klienter har opp til 28 slike negative antagelser om en selv og vi "reprogrammerer" dem til gode positive antagelser. Selv om sammenlikningen halter litt, kan vi si at vi bytter software programmer i hjernen. Dette bidrar til at kroppen selv produserer mer hormoner som bidrar til energi og lyst (slike som dopamin, endorfin, serotonin og noradrenalin) som igjen gjør at man kommer ut av depresjonen. Man begynner å registerer de positive tingene rundt seg og får mer glede av å være sammen med andre mennesker. Kombinert med "mindfulness" kognitiv terapi gir dette rask nedgang av depresjonsgrad helt til depresjonen er borte.

På samme måte kan for eksempel reprogrammeringen av tankegang bidra til reduksjonen av stresshormonene adrenalin og kortisol, som ved overproduksjon fører til ulike typer angstlidelser. Forskjellige psykiske lidelser lager ulike nevrologiske spor i hjernen. Belønningssystemene i hjernen, som ofte vedlikeholder lidelsen, må erstattes med nye belønningssystemer for å skape nye nevrologiske baner som bidrar til at man blir frisk. Det er denne reprogrammeringen av nevrologien i sentralnervesystemet som gir de raske målbare resultatene, men det er få psykoterapeuter som er trent og utdannet til å gjøre en slik nevrologisk omprogrammering. Mange av mine klienter har opplevd at en psykolog kan hjelpe i form av at en kan sitte å "tømme seg" til noen som lytter. Men de opplever ofte at terapien stagnerer etter en stund fordi psykologen mangler effektive terapeutiske redskaper til å ta dem videre. Så kommer de til meg med målbar depresjon eller angst, og etter noen få terapikonsultasjoner tar vi en ny måling som viser at angsten og depresjonen er borte. 

 


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge
Prøv 90 minutts kognitiv terapi for kr. 390
Prøv oss på skype eller kom til terapikontorene på Lillestrøm eller Neskollen i Akershus. Fyll ut skjemaet og klikk send! Du kan også ringe eller sende SMS på telefon nr +47 917 26 373. Pårørende kan ikke be om time på vegne av andre.
Skriv inn ditt navn
Skriv inn din e-postadresse
Skriv inn ditt telefonnummer
Skriv en melding

Personvernerklæring

Denne erklæringen gjelder for Global University med tilhørende nettsider.

Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?

Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.

Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?

Vi bruker lokal lagring av data for å:

  • Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
  • Gi deg relevant og tilpasset innhold
  • Måle og analysere trafikken på nettsidene