Noen leger forskriver benzodiazepiner til å behandle nervøsitet og angst. Problemet med dette er at benzodiazepiner kan forverre depresjonstilstanden som ofte er kombinert med angstkomponenten. Angst kan derfor ofte behandles bedre med kognitiv terapi uten bruk av disse medisinene (Burns 1999).
En vanlig angst eller beroligende medisin er diazapam, også kjent som valium. Disse medisinene er lagt for å redusere angst så mye som mulig uten å gjøre personen mindre våken eller mindre konsentrert. Mange psykoterapeuter er skeptiske til medikamentbruk, siden man er avhengig av at klienten blir eksponert for angsten for å lære å takle den.
Prøv gratis kognitiv terapi for angst og depresjon
Angstmedisiner virker på den måten at det sinker ekshiberende synapsisk aktivitet i nerversystemet. Bisopirone har en enklere effekt enn diazipam, og fungerer ved å blokkere reseptorer for det ekshibiterende transmitteret serotonin og med å øke den postsynapsiske aktiviteten til GABA, som hemmer nevral aktivitet i områder av hjernen som har med emosjonell aktivering å gjøre (Gorman, 2002; Pies, 1998).
Noen ganger blir angstdempende medikamenter brukt i kombinasjon med psykoterapi for å hjelpe klienten til å takle problematiske situasjoner bedre (Stahl, 1998). En midlertidig reduksjon av angsten ved hjelp av medisiner kan gjøre at klienten kan gå inn i angstfremmende situasjoner og lære å takle dem bedre.
Angstmedisiner kan ha uønskede effekter som konsentrasjonsvansker og trøtthet, og kan føre til psykologisk og fysisk avhengighet. Mennesker som opplever psykologisk avhengighet kan opplev intens angst og urolighet når de stopper å ta medisinen (Lieberman, 1998). I tillegg kommer ofte angstsymptomene tilbake når man stopper å ta medisinen.
Prøv gratis kognitiv terapi for angst og depresjon
Psykologiske faktorer i angstlidelser