Hva er kognitiv terapi (KAT)?

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi: En enkel og effektiv tilnærming for bedre psykisk helse

Kognitiv terapi handler om å endre måten vi tenker på, for å forbedre hvordan vi føler. Hvis du opplever nedstemthet, kan det ofte være tankene dine som er årsaken til at du føler deg slik. For eksempel, hvis du føler deg usikker i en sosial situasjon og tenker "Ingen liker meg," kan det føre til at du blir mer nedstemt. Kognitiv terapi hjelper deg med å endre disse negative tankene, slik at du kan begynne å tolke situasjoner på en mer positiv måte.

Tenk deg at tanken "Ingen liker meg" kan endres til noe som "Mange liker meg hvis jeg gir dem øyekontakt og tar initiativ til å snakke." Når du endrer tankegangen din på denne måten, kan du oppleve at humøret ditt endrer seg til det bedre.


Kognitiv atferdsterapi (KAT): Effektiv behandling for depresjon og angst

Kognitiv terapi er i praksis det samme som kognitiv atferdsterapi (KAT), som er en av de mest anerkjente og effektive terapiformene for psykiske helseutfordringer. Hvis du for eksempel lider av depresjon, kan det være viktig å endre isolerende atferd til atferd som bringer deg nærmere andre mennesker. Ved å få mer sosial støtte og samtidig endre den negative tankegangen om hvordan du tror folk ser på deg, kan du føle deg bedre.

Studier viser at sosial støtte har en betydelig positiv effekt på å komme seg fra depresjon. Men det er ikke bare nok å møte mennesker; det er viktig at du også endrer tankene dine om hva du tror andre tenker om deg. Dette kan du lære mer om her.


En prøvesesjon – Lær kognitiv terapi i praksis

Selv om kognitiv terapi er kraftfull, er det vanskelig å forstå fullt ut bare ved å lese om det. Den beste måten å oppleve effekten på, er gjennom en prøvesesjon på 90 minutter. Når du ser hvordan tankene dine påvirker humøret ditt, og du forstår hvorfor det skjer, får du en dypere innsikt i hvordan terapien virker. En prøvesesjon gir deg muligheten til å oppleve hvordan det føles å få kontroll over tankene og følelsene dine – det er rett og slett "learning by doing".


Metakognitiv terapi MKT: En effektiv tilnærming til bedre mental helse

En videreutvikling av kognitiv atferdsterapi er metakognitiv terapi, som gir enda flere teknikker for behandling av ulike psykiske lidelser. Det kan være for mye å forklare i detalj her, men denne terapiformen kombinerer flere metoder for å hjelpe deg på vei til bedre psykisk helse. Les mer om behandlingen av din spesifikke lidelse under "Behandling"-menyen.


Effektivt kombinasjonsbehandling: Kognitiv terapi og mindfulness (MKT)

Når kognitiv atferdsterapi kombineres med mindfulness(MKT), viser forskning at behandlingen gir raske og dokumenterte resultater for angst og depresjon. Men det er ikke bare effekt på disse lidelsene; behandlingen har også positive effekter på stress, livsglede, og din evne til å takle personlig motgang og vanskelige følelser. Dette kan også være relevant i behandling av ME, men da gjerne sammen med annen somatisk behandling.


Aksept og endring i kognitiv terapi

En viktig utvikling innen kognitiv terapi de siste årene er fokuset på aksept i tillegg til endring. Ofte kan vi forverre våre problemer ved å kjempe mot negative tanker eller følelser. For eksempel, hvis du prøver å forby deg selv å tenke på noe, kan tanken bli enda sterkere. I vår tilnærming bruker vi aksept som et verktøy for å dempe påtrengende tanker, følelser og symptomer. Dette gir en mer bærekraftig tilnærming til å håndtere psykiske utfordringer.


Struktur i kognitiv atferdsterapi (KAT): En velprøvd metode for best resultat

Kognitiv atferdsterapi har en fast struktur som er utviklet og forbedret siden 1960-tallet. Denne strukturen er nøkkelen til at terapien gir gode resultater over tid. Selv om det er viktig med en god terapeutisk relasjon mellom deg og terapeuten, er metodikken i terapien også avgjørende. Kombinasjonen av riktig behandlingsteknikk og en solid terapeutisk allianse gir den beste effekten.


En typisk terapisesjon i MKT: Hva kan du forvente?

Hver sesjon i Metakognitiv Terapi følger en fast struktur, som kan se slik ut:

  1. Oppdatering og humørsjekk: Hvordan har uken vært? Hvilke problemer er viktigst å fokusere på? Hvordan har humøret ditt vært?

  2. Tidligere sesjon: Vi gjennomgår hva vi lærte sist, eventuelle reaksjoner, og ser på spesifikke behov du har hatt siden sist.

  3. Dagens tema: Vi jobber med et tema basert på dine behov, eller et tema foreslått av terapeuten.

  4. Hjemmeoppgaver: Vi gjennomgår oppgavene fra forrige sesjon og tilpasser dem til dine mål.

  5. Tilbakemelding: Vi avslutter med en oppsummering og feedback for å sikre at du har forstått terapien og dens effekt.

  6. Avtale for neste sesjon: Vi setter opp neste time, og forbereder deg på hva du kan jobbe med frem til da.


Er du klar til å starte reisen mot bedre psykisk helse? Bestill en prøvesesjon på kontaktknappen over i dag og opplev hvordan kognitiv terapi kan gjøre en forskjell i ditt liv!

Kognitiv terapi og mindfulness behandlingLær hvordan Metakognitiv Terapi (MKT) kan hjelpe deg med angst, depresjon og stress. Endre negative tankemønstre og oppnå bedre mental helse. Les om hvordan MKT kan hjelpe mot din lidelse LES MER

 

Prøv kognitiv terapi

 

Finn ut om hvilken terapiform som passer til din lidelse


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge