I denne testen har vi brukt Liebowith sosial fobi symptom skala som grunnlag for å måle effekten av terapien på sosial fobi symptomer. Denne testen er det mest annvendte diagnoseverktøyet i kliniske studier. Vi har tatt et tilfeldig utvalg av klienter med sosial fobi, hvor vi har målt symptomene ved førstekonsultasjonen og etter et vist antall behandlingssesjoner. I denne testen er det mulig å få 144 poeng, som vil være det høyeste målbare nivå for sosial fobi symptomer. Man regner i denne testen at en skåre på over 40 poeng, tyder på sosial fobi.

Dersom du ikke er statistiker kan du nøye deg med å legge merke til første tabellen under. Bokstaven N i andre kolonne, står for antall personer som er målt.

Liebowitz 1 betyr 1. måling av symptomer. Liebowitz 2 betyr 2.måling av symptomer. "Mean" betyr gjennomsnitt av først måling 1, (71,25)  og så måling 2 under (31,58). Det  betyr at behandlingen i snitt har dempet symptomene fra 71,25 til 31,58 på denne symptomskalaen. Det betyr at snittet på 2. måling ligger langt under grensen for sosial fobi. Denne effekten ble oppnådd ved et snitt på 8,1 behandlingskonsultasjoner (står ikke i noen av tabellene).

One-Sample Statistics

N          Mean Std. Deveation S.E. Mean
Liebowitz 1 12 71,25 23,15 6,68
Liebowitz 2 12 31,58 19,95 5,76

For deg som er med på et aldri så lite dypdykk, kan vi nå gå til neste tabell. Under "Mean difference" finner vi verdiene 70,25 og 30,58. For en forsker på behandlingseffekter er det viktig å vite om denne effekten er tilfeldig eller om den er påvirket av andre faktorer enn terapien. Derfor bruker vi noe som heter nullhypotese.

Nullhyptesen er at "Behandlingen har ingen effekt". Forskningshypotesen er at "Behandlingen har effekt". Hvis du fremdeles henger med, så kan du se under "Sig. (2-tailed)". Sig. er en forkortelse for "signifikans", som egentlig betyr sannsynlighet. Verdien ,00 betyr sansynlighet i % for for effektforskjellen dersom påstanden "behandlingen har ingen effekt" er sann. Verdien ,00 forteller oss at nullhypotesen er avkreftet og at forskningshypotesen "Behandlingen har effekt" er bekreftet.

One-Samle Test

Test Value=1,000000
        95% Confidence interval of the Difference
              t

df

Sig. (2-tailed)

Mean Differrence Lower  Upper
Liebowitz 1 10,51 11 ,00 70,25 55,54 84,96
Liebowitz 2 5,31 11 ,00 30,58 17,91 43,26

Kontakt oss for 90 minutts gratis kognitiv terapi. Fyll ut kontaktskjemaet under, eller ring 917 26 373. Ingen venteliste.